Да изхранваш Питбул


Някои продукти, които са много полезни за вашето куче

0

Разнообразното хранене е много важно, не само за нас, но и за нашия любимец. Лично аз никога не съм бил почитател на това кучето ми да яде единствено сухите гранули. Най-добрия вариянт е микс – натурално хранене + качествена гранула.

Натурално хранене

Много е важно да се отбележи, че:

  • на практика натуралното хранене излиза по-скъпо;

  • натуралното хранене изисква повече време за приготвяне;

  • при натуралното хранене трябва да се съобразим с стойностите на продуктите, с които правим гозбите на кучето – протеин, мазнини и тн. храната трябва да е балансирана.

Полезни продукти, които може да бъдат включени в менюто на кучето:

– МЕСНИ ПРОДУКТИ:

Риба – веднъж на седмица/две

(приоритет на автора при следните меса):

  1. Телешко месо (особено за подрастващи кученца)
  2. Пилешко
  3. Свинско

Лично аз избягвам свинското месо. В никакъв случай не се дават кокали, особено така често срещаната практика да се дават пилешки кокали. По-добър вариянт, за да се даде шанс на кучето да развива цялата си челюстна система са кокалите от пресована кожа, или ако толкова държите да задовилите един „кучешки кеф“ – големи телешки кокали. Тук трябва да отбележим, че когато кучето се храни само и единствено с гранулирана храна то не развива своята челюстна система, защото преглъща почти без да дъвчи гранулите.

– други:

Моркови, аспержи, ябълка, ядки, извара, варено яйце, малко количество сурова тиква – освобождава от газове и спомага храносмилането, ориз – от време на време, обира зъбната плака и спомага храносмилането;

Засега толкова и все пак както при нас, така и при кучетата – всяко има различен организъм. 

Никога не давайте: кокали, царевица, кисели плодове или зеленчуци със семки (цитрусови например), храна с подправки от масата или остатъци от манджата ви, прясно/кисело мляко над 1% масленост, сирене (заради солта – заместваме я с извара) и др.

1 thoughts on “Да изхранваш Питбул

Коментирай