КУЧЕТАТА СЪЩО СТРАДАТ ОТ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЛИВИЦИТЕ


В сезона на ангините и болните сливици страдаме не само ние, но и кучетата

jse_Snow_Weight_Pull_Magnum_Dec_15__2006_050

Много хора се очудват, като чуят, че кучетата имат сливици. Те са разположени отстрани на гърлото. Поради обстоятелството, че кучето не може да говори, ние рядко и почти никога всъщност не разбираме, че кучето ни боледува. Възпалението на сливиците протича в две форми – остра и хронична.

Причината за възникване на острите и хронични тонзилити е появата на инфекция. Като лижат и душат навсякъде, кучетата лесно могат да погълнат или вдишат болестотворни микроби.

Остро възпаление

Признаците, които ще ни покажат, че кучето ни страда от възпаление на сливиците, се откриват най-лесно при преглед на гърлото, разбира се. Сливиците, както и при хората, са увеличени и възпалени, покрити с гнойни налепи. Но Вие лесно можете да познаете болното куче по следните признаци:

страда от безапетитие; има треска; понякога повръща; обхванато е от сънливост; има обилно слюнкотечение, защото избягва да извършва причиняващото му болка преглъщане.

Лечението се състои в антибиотично лечение, като за целта трябва да се обърнете към ветеринар, който да постави инжекция и да предпише антибиотичен курс на лечение с капсули или сиропи, което е в зависимост от тежеста на случая.

При такова положение въпреки че то ще отказва да се храни, трябва да бъде поощрявано, като му се предлагат меки консервирани храни!

Хронично възпаление

Има случаи, в които възпалението на сливиците не се повлиява от антибиотичното лечение или рецидивира веднага след като антибиотиците преустановят действието си. Може да се вземе проба от секрета на сливиците за лабораторно изследване, при което ще се установи видът на бактерията причините на заболяването, за да може да се определи най-подходящия за лечение антибиотик. Ако ангината и след това се окаже упорита, се препоръчва операция на сливиците, състояща се в тяхното хирургическо отстраняване.

Advertisements

Коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s