Отшумя ли модата за купирането ?


Законовата възбрана на купирането на уши и опашки води до липса на регулация за хората които се занимават с това и техните „умения“ често си личат върху ушите на някой нищо неподозиращ за осакатяването си питбул

Преди да изложа каквото и да е по темата, а то основно ще бъде – ползите или липсата на полза от купирането на ушите, кога и защо се е правила въпросната интервенция и кои са държавите, които забраниха през годините това със закон бих искал да изкажа своята лична позиция по темата.

Лично аз не съм „за“ или „против“, защото по закон едно е забранено, а второ позволено, но това не значи че законовото състояние винаги е правилно. В Маями може да гледаш тигър в двора си, но не и питбул, тъй като породата е забранена със закон, който го определя като „опасна порода“. В повечето европейски страни купирането на ушите и опашката е забранено от закона. Ветеринарите са много прави, че от тази интервенция няма никаква полза за кучето, освен промяната във външния му вид. С забраната обаче се отне правото на притежатели на кучета като питбул и доберман да изберат дали да купират своите любимци. Честно да Ви кажа не мога да си представя доберман, който да не е с купирани уши. В българските развъдници също ги купират. В Италия закупувайки си Кане Корсо от развъдник (там не е забранено купирането) ти го закупуваш с вече купирани уши. Това се прави на третият ден от раждането на кутрето, тъй като тогава то не чувства нищо и интервенцията е рутина.

Досега съм отгледал две кучета от породата Американски Питбул Териер, като настоящото ми е второто. Не съм купирал ушите на своите кучета, защото лично аз ги харесвам така както са се родили в натуралния им вид и винаги са ме забавлявали мненията, че питбул с некупирани уши „не прилича на питбул“ – как нещо в натуралния си вид няма да прилича на себе си, а манията и модата години наред да се режат ушите на кучетата да измести представата на хората за истинския им вид?! С официалната забрана обаче хората, които искат да купират ушите на кучето си не биват спрени, а възпрепядствани. Отиват изкарват някаква фалшива диагноза, че кучето има някакъв проблем с ушите и в такъв случай имат право да му ги купират. Само, че това става в повечето случаи некачествено и вместо по-добър се получава по-лош външен вид и осакатяване на кучето, за което стопаните му в последствие съжаляват.

хубав и с уши

Макар и в САЩ – дома на питбула, купирането да не е забранено в последно време се наблюдава толерирането на кучета в естествения им вид с некупирани уши по изложби и като цяло може би вече купирането на ушите не е толкова модерно.

Защо са купирали ушите на кучетата? Отговора е прост – за да се премахне това слабо място на животното, участващо в бой. Ако имате домашен любимец питбул и го обичате достатъчно, за да не го ползвате с цел печалба и участия в незаконни боеве за какво бихте му отрязали ушите? Веднъж видях питбул с отрязана опашка и уши…направо го съжалих и най-големия невежа знае, че ако ще се купира нещо при това куче е само ушите, а милия беше и с купирана опашка. На всички ви прави впечатление, че боевете с кучета макар и вече нелегални все още съществуват от векове насам, как тогава нещо като купирането на ушите ще бъде възпряно със закон? Това си остава въпрос на отговорност на стопанина, защото ако той реши би могъл да купира ушите на кучето си независимо от законовата наредба в страната, където живее.

Оправдано или не някои ловни кучета се нуждаят от купиране на ушите с цел предпазване при гонене на дивеча. Защо правото на ловджията обаче да направи това трябва да е изрично забранено? Тук се отнема правото на личен избор. И от друга страна – в миналото ушите на Кавказката Овчарка са били купирани, за да не може вълците да ги хапят, но нужно ли е това днес където и в най-затънтения край вълци – няма дори при минимална човешка популация? Въпроса не е едностранен и може би не трябва да заемаме категорична позиция „за“ и „против“, защото докато има кучета, като някои ловни например, които според закона не трябва да бъдат купирани то се отнема нещо важно на стопаните им, проблема е че масово купират хора, чиито кучета просто нямат нужда от това, а го правят за да постигнат определен външен вид който им харесва. За това смятам, че закона трябва да бъде по-гъвкав, както е например в Бразилия – забранено само по козметичен предтекст.

Ето списък къде е позволено и къде е забранено купирането на ушите. Прави впечатление, че в САЩ то не е забранено.

 • Афганистан – позволено
 • Аржентина – позволено
 • Австралия – забранено
 • Австрия – забранено
 • Боливия – позволено
 • България – забранено
 • Бразилия  – забранено само от козметични подбуди
 • Канада – забранено 
 • Чили – позволено
 • Хърватия – забранено
 • Кипър – забранено
 • Чехия – забранено
 • Дания – забранено
 • Англия  – забранено
 • Франция -забранено (с изключение на опашките)
 • Германия – забранено
 • Гърция – забранено
 • Унгария – забранено
 • Индия – забранено
 • Ирландия – забранено
 • Италия – позволено
 • Холандия – забранено
 • Норвегия – забранено
 • Португалия – забранено
 • Русия – забранено 
 • Шотландия – забранено
 • Южна Африка – забранено
 • Швеция – забранено
 • САЩ – позволено в повечето щати
Advertisements

12 thoughts on “Отшумя ли модата за купирането ?

 1. Според мен,копирането не трябва да се забранява,според мен това е се едно дали да се пустрижеш или обръснеш,и човек също наторално си е с брада,какво не трябва да се бръсне ли?А че за боевете са ги режели,въобще не е така,даже ако кучето се ползва за бой не се режат,защото като са удрязани,директно другото куче ще му удгрезне ушната мида,а иначе ще пострада само ухото,има и още много неточности в статията,.спрямо и другите породи също

 2. чесно да си призная повече ми харесват с копирани уши въпросно питбулите. Даже познавам хора които незнаят че им се копират ушите мислят че просто им е такива породата присттавете си, и като видят питбул с не рязани уши и не го мислят за породист…Във момента имам двумесечен питбул и маи няма да му копирам ушите защото ме е страх от инвекцйи и защото е забранено и трудно се намира ветеринар които да си сложи главата в торбата. а и ми казаха че има глоба и дори затвор…макар че гледам питове с рязани уши на малка възраст около пет месеца значи още се практикува.

  • моника тези хора които не мислят питбул с уши са глупави. как нещо което се ражда по този начин и е естествено няма да е питбул, а това което не е нормално го приемат за шаблон. по-добре не ги купирай сега това е незаконно и го правят хора които може да си оставят ръцете и да загрозят кученцето ти.

 3. Забелязва се силна корелация между отвратителния правопис на хората по-горе и позицията им относно купирането. Вярвам, че това не е случайно.

  • По-горе прочетох мен ме е страх от инфекция,ами както при копирането така и пра всяка друга интервенция може да се получи инфекция!

 4. хаха, Da ме позабавлява много! Тъкмо се чудех как да формулирам изказването си и видях, че някой /явно на същото мнение/ го е направил преди мен. Имаш моя положителен вот! И не, не е случайно това. Хората не четат, не са достатъчно грамотни, не се опитват да се образоват, не се интересуват. Затова са на това мнение, защото нямат с какво да мислят или не са го развили достатъчно и ходят със стадото, чието мнение е /както днес ми казаха за пореден път за моя пит/ „То туй нИ прилича на питбул, ам’ нЪ пУмияр“. Благодаря ви за мнението! И аз вашата! 🙂

 5. Аз имам питбулка,на 8месеца е,и много си я харесвахме с ушета,не мислехме да ги махаме изобщо!ама наскоро и се възпали едното ухо,стана един огромен съсирек,защото си тръска главата и се удрят ушите в главата и!и пред алтернативата да и се цепят и шият ушите,и да я стресираме всеки път,тъй като с нейната игра,буйна,съм убедена че щеше пак да стане така,решихме да и купираме ушетата!по добре веднъж само да я стресираме,отколкото да и се възпаляват постоянно така ушите!затова,колкото и да съм против,в такива случаи е редно да е позволено-за доброто на животното!!но я заведохме в реномирана клиника,за да избегнем усложнения,а и за да не „си излее мъката“ някой некадърний върху кучето ми!

 6. http://prntscr.com/9duekf това емоита питбулка на 9 месеца и казват че е мелез а имам пспорт за родословието и това че не е скопирана опашка или уши незначили че не е питбул

 7. „Защо са купирали ушите на кучетата? Отговора е прост – за да се премахне това слабо място на животното, участващо в бой.“ – Повечето грандове и шампиони, които са доказани в не една или две схватки са с уши. Тази интервенция е била най-вече екстериорна и понякога наложително заради здравословни проблеми.

Коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s