Изоставен питбул помага в борбата с тероризма в Африка


Има ли място питбула в армията?  За някои хора това куче не би било подходящо за какъвто и да е вид служба. Според общото мнение питбула е куче, селектирано да се бие, без особен умствен капацитет и идеята да бъде на служба някъде би им се сторила абсурдна. Дали това обаче е така наистина?

Питбула притежава качества, които през Първата и Втората световни войни доказват неговата годност да бъде полезен на бойното поле. Пълно е с примери за кучета от породата наградени с медали и висок чин.

Една забравена история

През Първата световна сержант Стъби спасява целия си взвод оцелявайки атака с отровен газ и успявайки да се добере до окопите на своите хора ги събужда и предупеждава да сложат противогазите си. Сержант Стъби не е човек, той е куче, но въпреки това е награден многократно с медали и обявен за герой, заслужил напълно ранга си. Стъби е раняван два пъти по време на мисии. Един от големите му успехи е залавянето на германски разузнавач – Стъби го поваля с мощната си захапка и изчаква пристигането на „колегите“ си, които да процедират с заловения германец.  Днес мнението за питбулите е коренно различно. „Героя на Америка“ и най-разпространения домашен любимец сред американците има славата на безмозъчен, кръвожаден убиец. А неговата любов и вярност към хората си е все същата. За капак през 2оо9г. Пентагона забрани питбули да бъдат отглеждани в армейските бази на войниците.

питбула Бини

Август месец 2о12г. Кенийската армия приема питбула Бини като изключително добър сапьор, който познава и намира дузина видове експлозиви. Той бил спасен от дог-хендлъра Майкъл Бълок, който забелязал, че Бини притежава нужните качества, за да бъде куче-сапьор и незабавно започнал да го обучава. Кенийските власти наскоро потърсили Бълок с предложение да обучава кучета-сапьори, които да изиграят своята роля в борбата срещу Ал-Кайда на територията на Кения. Бълок отказал, но пък пратил Бини при тях, където той вече работи на летището.

Advertisements

Коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s