Често допускани грешки


Питбула е куче със силно желание да радва и угажда на стопаните си. Това ги прави по-податливи на обучение от много други породи. Какви обаче са най-честите грешки, които хората допускат при възпитанието им? Те в голяма степен важат за възпитанието на кучета от всякакви породи.

Хокате или мъмрите кучето, когато той дойде при Вас

Това е много голяма грешка. Дори да Ви е разигравал и да не е идвал при Вас, когато най-сетне го направи не го хокайте и не се карайте. Напротив, похвалете го. Нека кучето асоциира идването при Вас с нещо добро и положително – похвала, награда, игра. Когато повикате кучето си и го накажете то ще продължи да Ви игнорира и да не идва за в бъдеще, защото ще го асоциира с нещо неприятно.

Натърквате муцунката му в урината, когато се облекчи на неподходящо място

Много разпространен „метод“ за коригиране на кученцето. Разбира се напълно грешен. Вместо да натърквате муцуната му в урината и да го плашите и обърквате по този начин Вие трябва да се научите да разпознавате признаците, че кутрето иска да се облекчи. Това обикновенно е в кратък период след ядене или пиене и веднага след сън. Някои кученца са по-съобразителни и дори сами ще Ви дадат знак. Например, когато се събудите кученцето може да дойде и да започне да Ви облизва. Или пък да застане до вратата и да седне, чакайки да му отворите, за да отиде на избраното място, за да се облекчи. Когато кученцето е малко трябва да го извеждате колкото се може повече, за да свикне да се облекчава навън. Много е важен и да установите режим. Например сутрин, когато се събудите, следобед, вечер всеки ден по едно и също време, така то ще се научи да чака разходката. Така за около седмица кученцето ще се научи да се облекчава навън или на избраното от Вас място.

Наказвате кучето за нещо, което е направило преди време

Кучето няма да разбере защо го наказвате, просто ще го объркате и травмирате. Ще си каже „какво става?!“. Ако не хванете кучето в момента, в който върши някаква пакост изобщо не го наказвайте…просто стърпете нервите си. Това по-скоро е слабост и неувереност от Ваша страна, а кучето следва спокойния и уверен водач.

Толерирате лошо поведение

или просто сте непоследователни. Ако искате питбула Ви да не проси остатъци и храна докато Вие се храните просто никога не му давайте. Това е огромна грешка, давайки от храната си Вие поставяте под въпрос вашето място на лидер в глутницата и в последствие може то да прояви опити за доминантност над Вас. Когато Вие се храните не давате и на кучето. Кучето се храни след разходки/упражнения и си има своя паница.

Просто не позволявайте на кучето да се държи лошо или по начин, който Ви натоварва. Като например – не му позволявайте да скача по Вас, когато се приберете. Прибирайки се игнорирайте кучето 10-15 мин. и чак тогава му обърнете внимание.

Упражнявате се твърде дълго

Първо трябва да знаете кога е най-добрия момент да започнете да се упражнявате. Най-добре е това да стане след като кучето се измори от игра. Тогава може около 15 мин. да поупражнявате някоя команда. Не повече, ако кучето се отегчи всичко отива на кино. Ако твърде дълго карате кучето да упражнява нещо това се превръща от игра в нещо досадно и неприятно, следователно и затвърждаването на командата става проблемно.

Advertisements

One thought on “Често допускани грешки

  1. виждал съм някои „умни“ стопани да бият кучето с каишката също много честа грежка

Коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s