Възможни причини за лошите навици


Има случаи, когато аномалното поведение на животното принуждава стопанина му да се раздели с него. Такава жестока мярка не удовлетворява никого. В интерес на собственика и на кучето му е той добре да го разбира, да има готовност да се справи с възникнали проблеми без излишни фоерверки, търпеливо и с любов.

Поведението считано за аномално е:

  • Лае цяла нощ
  • Непрекъснато рови дупки в двора
  • Проявява агресивност към непознати
  • Яде изпражненията на др. кучета, коне и тн. (копрофагия)
  • Бяга от къщи

Тези лоши навици не могат да бъдат изкоренени с грубост! Нищо няма да постигнете биейки кучето. Може да помогне евентуално заплахата с гневен глас, но и тази мярка трае „ден до пладне“. Необходим е подход, който ще даде трайни резултати и ще има продължителен ефект. Как да действаме на практика? За да премахнете проблема трябва да изясните причината, която го поражда.

ПРИЧИНИ ЗА ПРОБЛЕМНО ПОВЕДЕНИЕ

Тези причини могат да бъдат открити лесно, ако се проучат факторите, които определеят поведението на кучето. Основните са два:

Наследствени гени;

Околна среда, в която кученцето расте и се формира;

Гените са в основата ба формата, ръста, цвета и пола на кучето от една страна и в характера, общото здравослово състояниеи коефициента на интелекта от друга.Ако наблюдавате кученцата от едно кутило ще забележите, че едно от тях е свито, плашливо, чувствително, стои встрани от другите, друго е силно, опитва се да се пребори със своите братчета и сестричета и не спира никога преди да е победило, трето е тъжно, с хилаво телосложение. Ако наблюдавате внимателно ще забележите специфични особености, които не се отнасят само до форма, ръст, цвят, пол и емоционална привлекателност, а се отнасят до наследствени черти като характер, общо здравословно състояние и интелект.

Околна среда

средата, в която се формира кученцето оказва влияние върху развитието и поведението му не по-малко от наследствените фактори. Тя обуславя способността за възприемане, формира характера и общото здравословно състояние.

Като говорим за околната среда не се има предвид самата къща, където кутрето живее. Собственикът и семейството му имат активна роля да създадат тази положителна и стимулираща среда. Всеки от нас прави това според собствените си представи и навици, но все пак има няколко основни правила, към които вероятно и Вие се придържате.

За да създадете положителна среща трябва да се отнасяте с кучето сърдено, но и с  твърдост: да проявявате интерес към растежа му: да го учите на коректно поведение: да му правите компания: да се грижите за него – храна, тоалет, хигиена, контрол за паразити. Обратно, ако Вашето куче попадне в негативна среда могат да се появят проблеми в поведението му, като да цапа на неподходящи места, защото е свикнало да задоволява своите нужди където му попадне. Може да проявява собственическо чувство към своя стопанин и когато са заедно да лае по всеки, който го доближи. В този случай вероятно собственикът го е допуснал твърде близко до себе си, позволявайки му да властва в цялата къща, дори да спи в леглото му.

Често куче, израстнало в негативна среда е твърде агресивно към непознати и преследва, лаейки всяко куче или котка. Такова поведение вероятно е било стимулирано от стопанина му, който го е насъскал да напада и лае яростно, за да изтъкне агресивния нрав на кучето си. Или когато е било малко всички са се забалявали без мярка с него, дразнейки го. А едно куче, което като малко е възбудимо, става по-лесно възбудимо като възрастно.

Ако имате проблеми  с Вашия любимец отговорете си какво от казаното до тук се отнася за вашето отношение към него, направили ли ли сте необходимото да възпитате едно добро куче. И ако не сте го направили, не му се гневете излишно. Трябва просто да поправите грешките си. Това изисква повече търпение и нерви, когато кучето е израстнало разглезено и досадно. Но грешката може би е Ваша и ако сте решили да се заемете с превъзпитанието му не губете време.

Advertisements

2 thoughts on “Възможни причини за лошите навици

Коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s