٠СОЦИАЛИЗАЦИЯ ٠

Естествената агресия към себеподобни и други животни на питбула  прави социализацията от най-ранна възраст задължителна част от възпитанието му. Tова поведение обаче не е задължително, ако кучето Ви е социализирано и добре възпитано. Един несоциализиран питбул може да бъде много опасен.

Времевия период между 4-14 седмица и най-вече 8-12 седмица са най-важни при социализацията на кутрето. Тогава кучето е най-съсредоточено над изучаването на околния свят. Първите 6 месеца от живота на кученцето са най-важни, защото тогава кучето изгражда основните си модели на реакция и поведение при различни ситуации и обстоятелства. В по-късна възраст става по-трудно да моделирате характера и поведението на кучето.

Независимо, че бебешката възраст е най-точното време да започнете социализирането, ако сте осиновили или сте се сдобили с питбул в зряла възраст също трябва да започнете да го социализирате веднага. Като част от правилата в новата му среда трябва да го научите да се разбира и да се държи добре с останалите. Ако кучето вече има създадени лоши навици и модел на поведение ще е по-трудно да ги коригирате, отколкото при малкото куче, но търпението и упоритостта Ви ще дадат своя резултат. Никога не е късно да коригирате или научите на нещо ново Вашият питбул.

Как да започнем социализацията?

Поради слабата имунна система на кутретата и уязвимостта им в първите месеци кутрето не бива да излиза навън. Не и преди да бъде изцяло ваксинирано. В периода, когато то стои само у дома Вашите гости ще са първите които ще вземат участие в социализацията му. Много е важно тяхното отношение към него, когато то се среща с тях. Изцяло важат правилата при среща с куче. Малкото кутре е сладко и много хора трудно се сдържат при играта с тях – прекомерно ги глезят и се държат превъзбудено. Това е вредно за кутрето. От друга страна кучето се учи да не проявява агресия към гостите на нашата къща. Коригирайте и игнорирайте кучето, ако се хвърля с лапите напред и бута вашите гости. Когато кучето съзрее това няма да изглежда никак сладко, то би могло да повали някой човек по този начин, а и честно казано един скачащ срещу Вас питбул, макар и лигавейки се по този начин, е доста смущаваща гледка.

Много е важно да не запознавате мъника с проблемни кучета. Нервни, агресивни или просто кучета с аномално поведение. Това са негативни срещи и емоции, които трябва да бъдат избягвани. При среща с друго куче най-важното е то да е спокойно и добре възпитано. Когато две кучета се срещнат те се подушват и така се запознават. Ако откажат да го направят може би не са се харесали и не е нужно срещата да продължава, тъй като тя може да се превърне в едно негативно противопоставяне. Много е важно да подлагате кучето си на всякакви ситуации и да го разхождате на колкото се може повече различни места. Нека то знае, че доброто поведение се изисква независимо къде се намира и ще бъде поущрявано. Вашата роля е неизменна. Нагласата Ви се предава на кучето, така че бъдете спокойни и уверени.

 Социализацията при възрастния питбул

е доста по-трудоемка, но не и невъзможна. Постепенно запознавайте кучето с други себеподобни в неутрална и безопасна среда. Честите разходки с друго куче са много полезни в такива случаи. Кучетата следват модели. Когато техния партньор е спокоен те ще следват този модел на поведение при разходката. Ако го разхождате с нервно и агресивно куче със сигурност това ще отприщи същото поведение и у Вашето. Следващата стъпка е да го разхождате с няколко други кучета едновременно. И все пак кучешкия-клас и работа със специалист са добра идея при зрели питбули с проблемна социализация.

Кучешките паркове

Макар и кучето Ви спокойно да си играе и да се разбира с мнозинството себеподобни в парка е нужен само един проблемен „герой“, който да развали спокойната атмосфера за всички. Тук идва момента, който може да се окаже проблемен. Представете си една по-едра немска овчарка, която е  с проблемно поведение, която проявява агресия към Вашето куче. Питбула не е куче, което би позволило някой да го доминира туко-така. Той със сигурност ще отвърне на агресията и за отрицателно време ще „приключи спора“. Познайте обаче кой ще се окаже виновен в крайна сметка – питбула или „комисар рекс“ ? Всеки, който не е видял какво точно се е случило ще обвини питбула за започнатия бой.

Заключение

  • Започнете социализацията на питбула си възможно най-рано
  • Вие сте човека който контролира дадена ситуация
  • Избягвайте кучешките паркове като място за социализация
  • Винаги поощрявайте доброто поведение
  • Запознавайте кучето си с добре възпитани и спокойни себеподобни
  • Кучешките класове и работата със специалист са добър начин за социализация на кучето Ви, особено ако е вече съзряло и има изявени поведенчески проблеми
  • Запознавайте питбула с различни хора, кучета и среда
Advertisements

One thought on “٠СОЦИАЛИЗАЦИЯ ٠

Коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s